MERINO, ALEBO PRÍBEH OVCE

POĎME SI ROZŠÍRIŤ OBZORY A PREDSTAVIŤ SI BLIŽŠIE NAŠE I VAŠE OBĽÚBENÉ PRÉMIOVÉ MERINO.MERINO VLNA POCHÁDZA ZO ŠPECIÁLNE ŠĽACHTENÝCH OVEČIEK ŽIJÚCICH V CHLADNÝCH OBLASTIACH NOVÉHO ZÉLANDU. OVEČKY PRI STRIHANÍ NETRPIA, VLNA ZNOVU NARASTIE A VĎAKA TOMU MERINO RADÍME MEDZI UDRŽATEĽNÉ ZDROJE.

 

Pár fun facts pre vás- ovečky sa dožívajú 10-12 rokov, každá merino ovca vyprodukuje 3-18kg vlny za svoj rok s výťažnosťou okolo 50% čistého vlákna. Zbytok je špina, mastnota, a až 25% nasiaknutá vlhkosť (to je čo?). Vlna sa strihá raz alebo dvakrát do roka. Celistvej ostrihanej vlne pred spracovaním sa hovorí rúno. Povrch vlákna je šupinatý a zvláštna štruktúra molekuly dáva vláknu výbornú pružnosť a ohybnosť a vlna je preto takmer nekrčivá a drží tvar.


 

Merino vlna je známa pre svoje vynikajúce funkčné vlastnosti, medzi ktoré patrí napríklad:
 

  • hodvábna jemnosť! skutočne! merino vlna je na omak hodvábne jemná, či chcete alebo nie

  • prirodzene antibakteriálne zloženie a vďaka tomu má prirodzenú schopnosť udržať sa bez zápachu (zápach spôsobujú baktérie a vďaka 90% obsahu proteínu Keratínu nie je vlna vhodná pre život baktérií a vírov) 

  • má samočistiaci efekt - vďaka šupinatému a vretenovitému povrchu vlákna

  • merino ponúka samozrejmý tepelný komfort a v rovnakej miere i priedušnosť

  • ako prírodný materiál je merino vlna vhodná pre alergikov a astmatikov.

 

Čo je pre nás okrem vyššie spomínaného ale skutočne dôležité je fakt, že merino je obnoviteľným a ekologickým materiálom. Ovečky po strihaní produkujú zase ďalšiu vlnu.

U čiapok používame k podšitiu merino úplet, máte tak istotu, že ste rozmaznávaní z každej strany.

 

Tak čo, nalákali sme vás? Skúsite doplnok z merina?