Láska k chladu

Žijeme na horách a zima je našou obľúbenou sezónou, nemôžeme teda preskočiť a nezmieniť otužovanie.

Okrem toho, že otužovanie zažíva obrovský boom, sa nás to tiež trochu týka. A prečo? No pretože čiapky
v ľadovom jazere, predsa. Ale teraz vážne.

Než sa do práce s chladom pustíte, dôkladne si naštudujte, či je pre vás a váš zdravotný stav táto technika vôbec vhodná, prípadne sa obráťte na špecialistu v odbore, napríklad na inštruktora metódy Wim Hofa. Táto metóda kombinuje chlad a prácu s dychom, ktorý je práve pri otužovaní tak dôležitý.

Ako hovorí Wim Hof, chlad prináša kľud, a práve kľud a zdravie v týchto dobách hľadá stále viac ľudí. Poznávate sa? Potom čítajte ďalej.

Pre začiatok je dobré si uvedomiť, že aj otužovanie potrebuje svoj čas. Najdôležitejšie je začať pozvoľna a otužovať sa pravidelne. Už 30 sekúnd dokáže telo vybudiť.

Bohato postačí, keď si na začiatok budete umývať tvár, ruky či nohy vo vlažnej až mierne studenej vode. Otužovanie by vám totiž malo byť príjemné a znesiteľné, nie je vhodné sa nútiť do extrému. Pokiaľ teda nemáte u domu zamrznuté jazero, rozhodne nezúfajte. Nahraďte ho každodennou rannou sprchou, alebo len uberte vrstvu oblečenia. Najlepšou radou od skúsených otužilcov je, dobre počúvať svoje telo a robiť iba to, čo vám vaše telo dovolí. Otužujte sa pravidelne, 2-3x týždenne a výsledky sa skoro dostavia.

Aktivujete imunitný systém, zvýšite cirkuláciu krvného obehu, zrýchlite metabolizmus a podporíte svoje fyzické a psychické zdravie. Pri otužovaní tela sa vyplavujú hormóny šťastia, ktoré vám rozhodne zlepšia náladu.

Vedeli ste, že hlavu by sme si nikdy nemali namáčať? A tušíte prečo? Nás mozog riadi celkovú termoreguláciu tela, preto ho musíme pred chladom chrániť a udržať hlavu v čo najväčšom teple. K tomu nám skvelo dopomôžu buď neoprénové, alebo ešte lepšie, naše čiapky:)

Pokiaľ s otužovaním začnete, dajte nám určite vedieť, ako vám to ide.