Udržateľný šatník

Udržateľný šatník

Udržateľná móda je v poslednej dobe veľmi diskutovanou témou a vďaka tomu, že naše produkty sú založené na poctivom remesle, ani nám nie je téma udržateľnosti cudzie.

Mávate pri pohľade do skrine pocit, že je plná vecí, ale vy stejně nemáte čo na seba? Pokúsime sa vám priblížiť pár tipov na to, ako vytvoriť zbierku kvalitných, nadčasových a dobre padnúcich kúskov.

Ideme na to.

1- Zaujímajte sa o materiály

Skúste voliť alebo preferovať kúsky, ktoré sú ušité z organických prírodných materiálov. Nie je zlé ani pozrieť na certifikácie. Orientujete sa? Poznáte napríklad GOTS? Organické materiály sú nielen priedušné, príjemné na nosenie a tiež trvanlivé, ale tiež sa po vyhodení pomerne rýchlo úplne rozložia. Aj syntetické materiály majú svoje miesto, ak športujete a potrebujete funkčné kúsky (odolné proti vetru a vode) dbajte na kvalitu a nie kvantitu. Za kvalitu priplatíte, ale myslite aj na to, že umelé materiály sa v prírode budú rozkladať až stovky rokov, preto bude skvelé, ak sa nimi nezahlcovat.

Nl udržitelný šatník

2- Kto vyrobil vaše oblečenie

Bežní výrobcovia módy, najmä veľké reťazce, nie vždy dbajú na to, kto pre nich pracuje a za akých podmienok. Skúste sa preto zamerať na také značky, ktoré sa k farmárom, šičkám a ďalším ľuďom podieľajúcim sa na výrobe oblečenia správajú férově a spolupracujú s nimi najlepšie priamo. Lokálna, ručná výroba začína byť nadužívané zaklínadlo, ale aspoň skúste kúsky kombinovať tak, aby sa vo vašom šatníku našlo zastúpenie z oboch.

 

3- Vyberajte nadčasové kúsky a vyhýbajte sa impulzívnym nákupom

Vďaka preplnenosti v rýchlych reťazcoch už toľko oblečenie neopravujeme, nevymieňame poškodené časti. Skúste niektorým kúskom dať druhú šancu na to, robiť radosť a poslúžiť. Skúste swapy, alebo mrknite do skrine rodičom, nájdete tam nadčasové, univerzálne kúsky, ktoré často slúžia desiatky rokov. Určite všetci poznáme ten vlnený sveter, ktorý sa dedí v rámci rodiny po generácie. V tomto sa poďme inšpirovať dobou dávno minulou. Počkajte si na ten správny kúsok, informujte sa o materiáli, prezrite strih. Nie všetko, čo práve frčí, je vo zľave alebo v reklame, nutne potrebujeme.